KotiKasvitMitä sipuleita ei kannata lannoittaa: 6 vaarallista lannoitetta, jotka tuhoavat satosi

Mitä sipuleita ei kannata lannoittaa: 6 vaarallista lannoitetta, jotka tuhoavat satosi

Sipulit ovat vaativa viljelykasvi, joka vaatii erityistä huomiota lannoituksessa.Väärin valitut lannoitteet voivat paitsi olla hyödyttömiä, myös aiheuttaa vakavia vahinkoja kasveille.

Puutarhurit erehtyvät usein käyttämään sopimattomia lannoitteita, jolloin istutukset kuolevat tai sato pienenee huomattavasti.

Kun tiedät, millä sipuleita ei missään nimessä saa lannoittaa, voit välttää yleiset virheet ja kasvattaa terveen ja runsaan sadon.

Tuore lanta

Tuoreen lannan käyttö sipulien lannoittamiseen on yksi yleisimmistä ja vaarallisimmista virheistä.

Käymättömässä lannassa on paljon typpeä helposti sulavassa muodossa.Tämä saa kasvit kasvamaan voimakkaasti, mikä vaikuttaa kielteisesti sipulin muodostumiseen.Lisäksi tuore lanta voi aiheuttaa juuripolttoja ja olla erilaisten tautien lähde.

Klooratut lannoitteet

Sipulit ovat erittäin herkkiä kloorille, joten klooripitoisten lannoitteiden käyttö voi aiheuttaa vakavia ongelmia.

Kloori vaikuttaa kielteisesti juurten kehitykseen, hidastaa kasvien kasvua ja heikentää sipulin makua.Sulfaattimuotoja tulisi suosia klooripitoisten lannoitteiden sijaan.

Suuret typpilannoiteannokset

Liiallinen typpi johtaa vihreän massan liialliseen kasvuun sipulinmuodostuksen kustannuksella.

Lisäksi liiallinen typpiravinne lyhentää sipulien säilyvyyttä ja tekee niistä alttiimpia taudeille.

Typpilannoitus olisi annettava maltillisesti ja lopetettava kuukausi ennen sadonkorjuuta.

Tuoreet orgaaniset tuotteet

Tuoreen lannan lisäksi muunlainen tuore orgaaninen aines, kuten komposti, humus tai viherlannoite, ei ole toivottavaa.Ne voivat olla erilaisten taudinaiheuttajien lähde ja houkutella tuholaisia.

Orgaanisten lannoitteiden tulisi olla hyvin käyneitä ja ne tulisi levittää hyvissä ajoin, viimeistään edellisen vuoden syksyllä.

Puun tuhka suurina määrinä

Vaikka puutuhka on arvokas kaliumin ja hivenaineiden lähde, liiallinen käyttö voi olla haitallista sipulille.

Liiallinen tuhka johtaa maan pH:n voimakkaaseen nousuun, mikä vaikuttaa kielteisesti kasvien ravinteiden hyväksikäyttöön.Tuhkaa tulisi käyttää maltillisesti, enintään 100-150 grammaa neliömetrillä.

Mineraalilannoitteet ottamatta huomioon maaperän koostumusta

Mineraalilannoitteiden käyttö ilman edeltävää maaperäanalyysia voi johtaa ravinteiden epätasapainoon.

Joidenkin alkuaineiden liiallinen määrä voi estää toisten alkuaineiden hyväksikäytön, mikä vaikuttaa kielteisesti kasvien kehitykseen.Ennen lannoitusta on suositeltavaa tehdä maaperästä agrokemiallinen analyysi ja laatia lannoitussuunnitelma tulosten perusteella.

Kerroimme aiemmin, miten vesimeloneita lannoitetaan.

Jari
Jari
Olen Jari, intohimoinen jääkiekkoilija ja Asikkalan Tekojaarata Oy vakiokasvo. Jään lämpö on minulle toinen koti ja haluan jakaa kokemukseni ja vinkkini kanssanne, olittepa sitten harrastelija tai ammattilainen. Tervetuloa seuraamaan artikkeleitani ja inspiroitumaan jääkiekon maailmasta!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Viimeaikaiset kommentit