Kokemuksen puute saa aloittelevat vihannespuutarhurit kuuntelemaan erilaisten asiantuntijoiden neuvoja, jotka tietävät, miten runsas vihannessato korjataan.
Hyvät ihmiset neuvovat leikkaamaan porkkanan vartta jo ennen sadonkorjuuta.Tällainen menetelmä on neuvojien mukaan juurikasvien eduksi, sillä kotelo vie paljon niiden elinvoimaa.
Lehtemme asiantuntija Anastasia Kovrignyh, maataloustutkija ja maisemasuunnittelija, kertoi, miten toimia oikein.
Porkkanan varsiston karsiminen
Pähkinänkuoressa neuvojen on tarkoitus parantaa porkkanasadon laatua.
Aloitteleville vihannespuutarhureille uskotellaan, että haulitseminen vie paljon energiaa ja ravinteita, jolloin juurikasvi kehittyy huonosti.
Oikein
Ei ole mikään salaisuus, että ilman maanpäällistä osaa ei voi tapahtua fotosynteesiä, mikä heikentää minkä tahansa kasvin kehitystä.
Porkkanoiden osalta köynnöskarsinta on täynnä kasvun pysähtymistä ja mätänemistä.
Sen vuoksi köynnös olisi leikattava vasta sadonkorjuun ja esikuivauksen jälkeen ennen varastointia.