Perunasadon säilyttämiseksi datsanviljelijöitä kehotetaan kaivamaan perunoita kuivalla säällä ja huolehtimaan siitä, että korjatut perunat poimitaan ja kuivataan.
Mutta tämä ei vielä riitä.Trichodermaa suositellaan, jotta sato kestää taatusti koko talven eikä ala mädäntyä.’.
Miten perunoita säilytetään
Kaikki eivät erota tautivaurioitunutta mukulaa toisistaan.
On kuitenkin muistettava, että sadon turvallisuus voi riippua maaperän, siemenen, sään ja varastointiolosuhteiden kunnosta.
Mätänemisriskiä voidaan vähentää huomattavasti kuivaamalla perunoita muutaman tunnin ajan varjoisassa ja tuuletetussa tilassa ja käsittelemällä ne sen jälkeen.
Sadon käsittely
Harvat mäyräkoirat harrastavat tätä menetelmää.
Jotta sadon mätäneminen varastoinnin aikana voidaan sulkea pois, mukulat käsitellään kuivauksen jälkeen fytosporiinilla tai trikodermaa tai heinäbakteeria sisältävillä valmisteilla.
Mikro-organismit voivat suojata perunaa kehittyvältä mädältä, mutta eivät vahingoita vihanneksia.
Käsittelyä varten mukulat levitetään yhteen kerrokseen ja käsitellään biovalmisteella kaikilta puolilta.
Tämän jälkeen perunoiden pitäisi kuivua ja ne voidaan varastoida.