KotiKasvitPitäisikö mansikat kastella ennen pakkasta: makeiden marjojen selviytymisen salaisuudet

Pitäisikö mansikat kastella ennen pakkasta: makeiden marjojen selviytymisen salaisuudet

Syksy.Ilma on kypsien omenoiden ja viimeisten kukkien tuoksun kyllästämä.Mutta tässä on ongelma – ennustajat lupaavat yöpakkasia.Puutarhurit paniikissa: miten pelastaa suosikkimansikat? Kastelu ennen kylmää – pelastus vai varma kuolema.

Lehtemme asiantuntija Anastasia Kovrignyh – tutkija agronomi ja maisemasuunnittelija kertoi, onko mansikoita tarpeen kastella.

Vesi – ystävä vai vihollinen

Vastoin yleistä uskomusta mansikoiden kastelua juuri ennen pakkasta ei suositella.

Märkä maa jäätyy nopeammin, mikä voi vahingoittaa kasvin juuristoa.Kastelusta kokonaan kieltäytyminen on kuitenkin myös täynnä ikäviä seurauksia.

Parhaana ratkaisuna pidetään maltillista kastelua muutamaa päivää ennen odotettua pakkasta.

Näin kasvit voivat varastoida riittävästi kosteutta kestääkseen kylmää, mutta maaperän ylikastelu vältetään.

Kokeneiden puutarhureiden niksejä

Kokeneet puutarhurit tietävät, että mansikat ovat herkkä mutta kestävä viljelykasvi.Sen suojaamiseksi pakkaselta on monia hyväksi havaittuja menetelmiä.

Esimerkiksi multaamalla sängyt oljilla tai sahanpurulla.Tällainen ’peitto’ ei ainoastaan säilytä lämpöä, vaan myös estää kosteuden haihtumisen maaperästä.

Toinen suosittu menetelmä on kasvien peittäminen kuitukankaalla tai kalvolla.

On tärkeää muistaa, että peittävä materiaali on venytettävä niin, ettei se kosketa mansikan lehtiä.Muuten kosketuskohtiin voi muodostua jääsiltoja, jotka ovat tuhoisia kasvin herkille kudoksille.

Luonnon nerokkuus

Mielenkiintoista on, että luonto on itse huolehtinut mansikoiden suojaamisesta kylmältä säältä.Syksyn alkaessa kasveissa käynnistyvät kovettumisprosessit.Soluihin kertyy sokereita ja muita aineita, jotka alentavat pakkaslämpötilaa.Jyrkät lämpötilanvaihtelut voivat kuitenkin häiritä tätä luonnollista mekanismia.

Puutarhurin tehtävänä on siis luoda olosuhteet kasvien sujuvalle siirtymiselle lepotilaan.

Kastelutiheyden asteittainen vähentäminen, typpilannoitteiden syöttämisestä kieltäytyminen – kaikki nämä toimenpiteet auttavat mansikoita valmistautumaan talveen.

Milloin vettä todella tarvitaan

On tilanteita, joissa mansikoiden kastelu ennen pakkasta on paitsi sallittua, myös välttämätöntä.

Puhumme niin sanotusta ’jääkuoresta’.Tätä menetelmää käytetään lyhytaikaisissa pakkasissa jopa miinus 3-4 asteen pakkasiin asti.

Sen ydin on seuraava: illalla, ennen odotettua lämpötilan laskua, kasveja kastellaan runsaasti.

Lehtiin ja maahan muodostuva jääkuori suojaa mansikoita pakkasen haitallisilta vaikutuksilta.On kuitenkin tärkeää muistaa, että tämä menetelmä on tehokas vain lyhyiden pakkasten aikana ja vaatii kastelun tarkkaa ajoitusta.

Ennaltaehkäisy on paras lääke

Kokeneet puutarhurit tietävät: valmistautuminen talveen alkaa jo kauan ennen ensimmäistä pakkasta.Mansikoiden asianmukainen hoito koko kauden ajan lisää niiden kestävyyttä epäsuotuisissa olosuhteissa.

Säännöllinen maaperän löyhentäminen, rikkaruohojen ja kuolleiden lehtien oikea-aikainen poistaminen, tasapainoinen ruokinta – kaikki nämä toimenpiteet edistävät vahvojen, terveiden kasvien muodostumista, jotka pystyvät vastustamaan luonnon oikkuja.

Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä syysleikkaukseen.Vanhojen ja vaurioituneiden lehtien poistaminen ei ainoastaan paranna sängyn ulkonäköä, vaan vähentää myös sienitautien riskiä, jotka ovat erityisen vaarallisia kosteissa olosuhteissa.

Luonnon auttajat

Puutarhurit turvautuvat usein luonnonlääkkeiden apuun taistelussa pakkasta vastaan.

Esimerkiksi mansikoiden ruiskuttaminen valkosipuli- tai sipulinkuori-infuusiolla lisää kasvien vastustuskykyä alhaisia lämpötiloja vastaan.Ja tuhkan tai murskattujen kananmunankuorien lisääminen maaperään rikastuttaa sitä kaliumilla ja kalsiumilla, mikä myös auttaa vahvistamaan mansikkapensaita.

Jotkut puutarhurit harrastavat seuralaiskasvien, kuten valkosipulin tai samettien, istuttamista mansikoiden viereen.

Uskotaan, että ne paitsi estävät tuholaisia, myös luovat suotuisan mikroilmaston, joka auttaa marjoja selviytymään kylmällä säällä.

Jari
Jari
Olen Jari, intohimoinen jääkiekkoilija ja Asikkalan Tekojaarata Oy vakiokasvo. Jään lämpö on minulle toinen koti ja haluan jakaa kokemukseni ja vinkkini kanssanne, olittepa sitten harrastelija tai ammattilainen. Tervetuloa seuraamaan artikkeleitani ja inspiroitumaan jääkiekon maailmasta!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Viimeaikaiset kommentit