KotiKasvitMiten istuttaa tulppaanit lokakuussa: perussäännökset ja salaisuudet

Miten istuttaa tulppaanit lokakuussa: perussäännökset ja salaisuudet

Tulppaanit ovat kauniita kevätkukkia, jotka ihastuttavat silmää muodon- ja värivalikoimallaan.

Jotta niiden kauneudesta voisi nauttia ensi vuonna, tulppaanisipulit kannattaa istuttaa syksyllä.

Lehtemme asiantuntija Anastasia Kovrignyh – tutkija agronomi ja maisemasuunnittelija kertoi, miten tulppaanit istutetaan syksyllä.

Syksyinen istutus antaa sipuleille mahdollisuuden juurtua hyvin ja sopeutua ilmastoon sekä takaa varhaisen ja runsaan kukinnan.

Milloin istuttaa tulppaanit lokakuussa

Milloin tulppaanit istutetaan lokakuussa, riippuu alueesta ja sääolosuhteista.Yleensä tulppaanit kannattaa istuttaa lokakuun puolivälissä tai lopussa, kun maan lämpötila 10-15 cm:n syvyydessä on 8-10 astetta lämmintä.

Jos istutat sipulit liian aikaisin, ne voivat versoa ja jäätyä.Jos ne istutetaan liian myöhään, ne eivät ehkä juurru.

Miten tulppaanisipulit valitaan ja valmistellaan

Istutettavaksi tulisi valita vain terveitä ja hyvälaatuisia tulppaanisipuleita.Niiden tulisi olla suuria, tiheitä, vailla vaurioita tai merkkejä sairauksista.

Tulppaanisipulit on parasta ostaa erikoisliikkeistä tai taimitarhoilta, joista selviää sipulien lajike ja alkuperä.

Ennen istutusta sipulit on käsiteltävä tuholaisia ja tauteja vastaan.Tämä voidaan tehdä mangaaniliuoksella, sienitautien torjunta-aineella tai valkosipuli-infuusiolla.

Kuinka istuttaa tulppaanit oikein lokakuussa

Tulppaanien istuttamista varten kannattaa valita aurinkoinen ja tuulelta suojattu paikka, jossa on löysä ja hedelmällinen maaperä.

Raskaisiin multapaikkoihin on lisättävä hiekkaa tai humusta rakenteen ja salaojituksen parantamiseksi.Tulppaanit voidaan istuttaa samaan paikkaan enintään kerran 3-4 vuodessa.

Sipuleiden istutuskuopat on tehtävä kolme kertaa sipulin halkaisijan suuruiseen syvyyteen.Kuopan pohjalle on kaadettava kerros hiekkaa tai tuhkaa mädäntymisen estämiseksi.

Sipulit olisi istutettava terävä pää ylöspäin 10-15 cm:n etäisyydelle toisistaan.Sen jälkeen reiät olisi täytettävä mullalla ja kasteltava vedellä.

Jari
Jari
Olen Jari, intohimoinen jääkiekkoilija ja Asikkalan Tekojaarata Oy vakiokasvo. Jään lämpö on minulle toinen koti ja haluan jakaa kokemukseni ja vinkkini kanssanne, olittepa sitten harrastelija tai ammattilainen. Tervetuloa seuraamaan artikkeleitani ja inspiroitumaan jääkiekon maailmasta!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Viimeaikaiset kommentit