KotiKasvitMitä tehdä vadelmilla hedelmien jälkeen: ensi kauden runsaan sadon salaisuudet.

Mitä tehdä vadelmilla hedelmien jälkeen: ensi kauden runsaan sadon salaisuudet.

Vadelmat ovat monien puutarhureiden suosikkimarjoja.Sadonkorjuun jälkeen kasvi vaatii kuitenkin erityistä huomiota ja hoitoa.

Asianmukaiset toimet tänä aikana luovat pohjan tuleville hedelmille ja varmistavat pensaan terveyden ja tuottavuuden tuleviksi vuosiksi.

Lehtemme asiantuntija Anastasia Kovrignyh, oppinut agronomi ja maisemasuunnittelija, kertoo, miten toimia oikein.

Karsiminen ja lihottavien versojen poistaminen

Heti hedelmien muodostumisen päätyttyä tulee tärkeä vaihe vadelman hoidossa – karsiminen.

Hedelmöityneet kaksivuotiaat versot on poistettava, sillä ne ovat jo täyttäneet tehtävänsä eivätkä enää tuota satoa.

Niiden läsnäolo vie vain ravinteita nuorilta, lupaavilta oksilta.

Vanhat varret on leikattava pois juurineen, varoen jättämästä kantoja.Näin estetään sienitautien kehittyminen ja parannetaan ilmankiertoa vadelmapensaassa.

Yksivuotisten versojen harventaminen

Yksivuotiset versot ovat vadelmapensaan tulevaisuus.Niiden liiallinen lisääminen voi kuitenkin johtaa pensaan paksuuntumiseen ja sadon vähenemiseen.

Optimaalinen määrä on 4-6 vahvaa versoa rivimetriä kohti.Loput on poistettava valitsemalla heikoimmat, vinoimmat tai väärään suuntaan kasvavat versot.

Harvennus parantaa jäljelle jäävien oksien valoa ja ravinnonsaantia, mikä vaikuttaa myönteisesti tuleviin satoihin.

Ruokinta ja multaus

Leikkauksen jälkeen vadelma tarvitsee ravinteita uudistuakseen ja valmistautuakseen talveen.Fosfori-kaliumlannoitteet auttavat vahvistamaan juuristoa ja lisäävät kasvien pakkasenkestävyyttä.

Orgaaniset lannoitteet, kuten komposti tai humus, ovat myös hyödyllisiä pensaiden kehitykselle.

On tärkeää välttää typpilannoitteita tänä aikana, sillä ne voivat saada aikaan uusien versojen kasvua, jotka eivät kypsy ennen kylmän sään saapumista.

Multaaminen pensaiden ympärillä auttaa säilyttämään kosteutta, hillitsee rikkaruohojen kasvua ja rikastuttaa maaperää orgaanisella aineksella.

Mullana voidaan käyttää olkia, sahanpurua tai ruohonleikkuujätettä. 5-7 cm:n kerros multaa luo suotuisat olosuhteet juuristolle ja suojaa sitä äkillisiltä lämpötilanvaihteluilta.

Tautien ehkäisy

Syksy on ihanteellinen aika vadelman tautien ennaltaehkäisyyn.Pudonneiden lehtien ja kasvijätteiden poistaminen auttaa estämään sieni-infektioiden leviämisen.

Pensaiden käsittely kuparia sisältävillä valmisteilla tai Bordeaux-nesteliuoksella suojaa kasveja monilta taudinaiheuttajilta.

On tärkeää toteuttaa nämä toimenpiteet ennen pysyvän kylmän sään alkamista, jotta vadelmat ehtivät toipua käsittelystä.

Valmistautuminen talveen

Kovien talvien alueilla vadelmat tarvitsevat lisäsuojausta.Versojen taivuttaminen maahan ja niiden peittäminen lapnikilla tai agrokuidulla auttaa estämään silmujen jäätymisen.

Leudommassa ilmastossa riittää, että vadelmanrungot peitetään paksulla kerroksella orgaanista ainesta.Tällaisilla toimenpiteillä varmistetaan, että kasvit ovat suojattuja ja valmiita uuteen kasvukauteen.

Jari
Jari
Olen Jari, intohimoinen jääkiekkoilija ja Asikkalan Tekojaarata Oy vakiokasvo. Jään lämpö on minulle toinen koti ja haluan jakaa kokemukseni ja vinkkini kanssanne, olittepa sitten harrastelija tai ammattilainen. Tervetuloa seuraamaan artikkeleitani ja inspiroitumaan jääkiekon maailmasta!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Viimeaikaiset kommentit