Jos olet joskus keittänyt kananmunia, olet varmaan huomannut, että joskus keltuaisen päälle ilmestyy harmaa reunus.
Joku voi ajatella, että tällaisen tuotteen syöminen ei ole toivottavaa, mutta syytä huoleen ei ole, uskoo BelNovostin verkkopainoksen asiantuntija, kokki Julia Arkhipova.
Miksi keltuainen muuttaa väriään
Munan keltaisen ytimen värimuutos johtuu lämpökäsittelystä eikä ole merkki pilaantuneesta tuotteesta.
Harmaa reunus johtuu kemiallisesta reaktiosta: kypsennyksen aikana proteiinimolekyylit tarttuvat toisiinsa ja rikkiä vapautuu.Jälkimmäinen muuttuu rikkivedyksi, joka puolestaan joutuu kosketuksiin keltuaisen raudan kanssa.Tuloksena muodostuu rautasulfidia, joka saa aikaan hyvin harmaan värin.
Yhteenvetona: jos otat keitetyt munat kattilasta ja kuoren poistamisen jälkeen löydät harmaan keltuaisen, voit syödä ne turvallisesti.
Älä syö munia, joita on keitetty yli 20 minuuttia – pitkittynyt keittäminen johtaa rikkivedyn lisääntyneeseen vapautumiseen, jolloin keltuainen värjäytyy sinivihreäksi.
Korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa myrkytyksen ja pahentaa ruoansulatuskanavan sairauksia.