Yleisesti uskotaan, että on vain neljä perusmakua: karvas, hapan, makea, suolainen.
Itse asiassa on olemassa viides maku.Sillä on oma nimensä, ’umami’.
Seuraavia adjektiiveja käytetään yleisesti kuvaamaan tätä makua: lihaisa, proteiininen, miellyttävä.
On syytä korostaa, että juuri umamin ansiosta monista tavallisista ruokalajeista voidaan tehdä todellisia kulinaarisia mestariteoksia.
Mutta millaista lisäainetta pitäisi käyttää, jotta ruokalaji saisi miellyttävän maun?
Tähän kysymykseen vastasi Belnovostin verkkopainoksen neljännen luokan kokki ja leipuri, kokki-alan asiantuntija Julia Arkhipova.
Mitä lisätä keittoon, muhennokseen tai riisiin maun parantamiseksi
Juuri tuon ’viidennen maun’ lähde on soijakastike.
Käytä tätä lisäainetta vapaasti keittoa tehdessäsi.Kaksi teelusikallista edellä mainittua mustaa nestettä riittää koko kattilaan.
Samanlaista sääntöä voidaan noudattaa muhennoksia tehtäessä.
Tuntuuko, että liha- ja kasvispalojen maut eivät avaudu hyvin? Lisää vain hieman soijakastiketta!
Samanlainen lisäys parantaa myös riisipuuroa.’Viidennen maun’ ansiosta tavallisesta lisukkeesta tulee todellinen herkku.