Usko on, että porkkanoiden sadonkorjuussa voi ottaa rennosti. Tämä vihannes kestää syksyn ensimmäiset vilustukset melko hyvin, eikä porkkana yleensä ole kaikkein herkin viljelykasvi.
On kuitenkin suositeltavaa noudattaa siementen valmistajan antamia ohjeita ja kuunnella myös naapureiden neuvoja viljelypalstalla.
Lehtemme asiantuntija Anastasia Kovrignyh, maataloustutkija ja maisemasuunnittelija, muistutti dašan viljelijöitä tärkeimmistä seikoista.
Lajikeominaisuudet
Ensinnäkin sadonkorjuussa on huomioitava porkkanoiden lajikkeelliset erityispiirteet. Tehdään ero:
Sääolosuhteet
Lajikeominaisuuksien lisäksi myös sää, lannoitus ja hoito vaikuttavat porkkanoiden kypsymiseen.
Esimerkiksi kuivana kesänä sadon kypsyminen riippuu muun muassa siitä, onko puutarhuri noudattanut kasteluohjeita.
Kypsymisen merkit
Porkkanan kypsyyden merkki on haulmio, tai tarkemmin sanottuna kellastuvat alemmat versot.
Korjaa sato aurinkoisena päivänä, jotta vihannekset ehtivät kuivua.
Sukkulat on leikattava, minkä jälkeen porkkanat on säilytettävä pimeässä, hyvin tuuletetussa ja viileässä paikassa 24 tuntia ennen pitkäaikaista varastointia.